Header Ad

Header Ad

Klassiske danske designstole

Hans J. Wegner er en kendt møbelarkitekt, som havde sin storhedstid i 50’erne og 60’erne. Han startede med at designe stole helt tilbage i 1936 og fortsatte faktisk med at designe helt op til 1993. Man må derfor sige at han er en helt essentiel figur i forhold til dansk møbeldesign. Wegner kom fra en lille by i Jylland, men var fast besluttet på at blive til noget. I løbet af sin lange karriere nåede han at designe over 500 stole, hvoraf mange er blevet sande klassikere, som står i mange danske hjem. Hvis du vil se video materiale om Wegner, kan du finde dette på nettet. i det følgende kommer en kort præsentation af nogle af hans mest populære designs.

Wegners Bull Chair

Stolen hedder officielt PP519, men bliver i daglig tale kaldt for Bull Chair eller tyrstolen. Nogle kalder også den flotte stol for Wegner Elbow Chair. Grunden til at stolen har så mange navne, er nok at den er designet helt tilbage i 1961. Der er altså gået mange år, hvor folk har kaldt stolen noget forskelligt. Stolen var i produktion i mange år, men stoppede dog i en årrække. I 1997 blev produktionen igen startet, da der pludselig var efterspørgsel efter den igen. De mange navne kommer nok af armlænets udformning. Armlænet gør at stolen er yderst behagelig at sidde i. Stolen er komfortabel både for ryg og arme, hvilket gør at den bruges både som kontorstol og som spisebordsstol.

Wegner oksen

Wegner Oksen hedder egentlig Ej100 Ox Chair, men bliver i folkemunde kaldt for oksen. Lænestolen er meget ikonisk og står i mange danske hjem. Stolen er dog ikke kun populær i Danmark. Udlandet har også fået øjnene op for stolens flotte egenskaber. Da stolen blev designet, var det et opgør mod den traditionelle måde at designe lænestole på. I de traditionelle stole skulle man sidde lige ret op og ned, hvilket ikke er særlig behageligt. Med dette nye design, lagde man vægt på at en stol også kunne bruges til afslapning i en meget liggende stilling. Stolen er derfor perfekt i stuen foran pejsen eller fjernsynet, så man har mulighed for maksimal afslapning.

Wegners savbukkestol

Stolen, der også hedder CH29, er lidt specielt i sit udseende. Wegner selv var da også klar over det, og satte den i kategorien bukkestole. Han designede en række af forskellige designstole, som faldt under denne kategori. Fælles for dem alle, og det som gør at de faldt i den kategori, er at de ligner at de kan foldes sammen. Det kan de dog ikke, og på den måde er det en slags fastfrosset foldestol. Stolen bliver, ligesom så mange andre Wegner stole, stadig produceret den dag i dag. Gennem årene har stolen vist sig at være meget populær, hvilket også er grundet til at den stadig bliver produceret. En grund hertil er nok, at den skiller sig lidt ud fra mængden rent designmæssigt. Hvis man gerne vil have unikt design, er det den helt rette stol.

You May Also Like

About the Author: Manager

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *