Header Ad

Header Ad

Værd at vide inden man køber en brændeovn

Det første man skal tage til overvejelse inden man anskaffer sig en brændeovn er, om denne skal være den primære varmekilde i ens bolig, eller om den blot skal virke som supplement til ens nuværende varmekilde. Er der tale om et varme supplement vil man kunne vælge en brændeovn med lav kW-størrelse, på omkring 3 kW, da denne vil afgive rigeligt med varme i de koldere måneder, hvor man har brug for ekstra hygge og varme i stuen. Er man i tvivl om, hvilken kW-størrelse ens brændeovn skal have kan man på internettet finde råd og vejledning via gratis beregnere, der kan hjælpe en med at finde den ideelle brændeovn i forhold til ens forbrug. Dernæst skal man naturligvis sørge for at husets skorsten er kompatibel med den brændeovn man investerer i, da det er skorstenen, der leder luft ned i brændeovnen.

Find en passende brændeovn, der ikke skader miljøet

Uanset om man køber en brugt eller ny brændeovn er det vigtigt, at man vælger en miljømærket én af slagsen, da der kan være mange forskellige miljømæssige påvirkninger, ved at bruge denne som varme-, og hyggekilde i hverdagen. Tjærestoffer, sodpartikler og ubehageligt lugte er alle indikatorer på, at ens brændeovn skal udskiftes eller ikke har de rette miljømærker, der sikrer naturen mod den form for energiudvikling man skaber ved at tænde op i brændeovnen. Der er dog ikke nogen lov i Danmark om, at brændeovne skal være miljømærkede, derfor kan det som forbruger være svært at finde den rette brændeovn, da man i nogle tilfælde må spørge sælgeren om de miljømæssige forhold omkring denne. Er en brændeovn DS-mærket betyder dette ikke altid at den 100 procent lever op til myndighedernes krav, da kriterierne for at godkendes og få DS-mærket er mindre skrappe.

Brug den nye brændeovn ordentligt i praksis

Har man først anskaffet sig en brændeovn er der mange ting, der i begyndelsen kan være svære. Dette kan f.eks. være i forbindelse med at finde ud af, hvilke former for brandbart materiale man kan benytte til at skabe den bedst mulige varme og samtidig undgå luftgener. Som tommelfingerregel bør man altid undgå at bruge behandlet træ som optændings-, eller brandbart materiale. Dette samt optændingsolier og brandbare væsker kan udlede ubehagelige lugte og samtidig udsende skadelige stoffer i husets indre og ydre atmosfære, der kan være potentielt farlige for både mennesker og dyr.

Derimod ikke sagt at man ikke kan skære gammelt træ op og bruge det i sin brændeovn, man skal blot være opmærksom på at længere tids brug med forkerte materialer kan skade både husets beboere og miljøet. Det anbefales derimod at man anskaffer sig træ fra private skovhuggere eller køber briketter i byens lokale butikker, da disse nemt kan bruges og i øvrigt også antændes lettere end f.eks. behandlet træ. Er man i tvivl om, hvordan brandbart materiale stables og antændes i ens brændeovn kan man altid forhøre sig hos fagfolk, eller i online forums, hvor andre forbrugere giver råd.

You May Also Like

About the Author: Manager

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *