Lettere at finde rundt i e-numre

Rigtig mange danskere går meget op i deres egen sundhed og helbred. Dette gælder både i forbindelse med motion og levestil, men især også i forbindelse med kost. Langt de fleste er udmærket klar over at der er mange positive følgevirkninger ved at sørge for at spise sundt og varieret. Når man vil tabe sig er kosten som oftest det første man forsøger at ændre på, da det tit er muligt at opnå et markant lavere indtag af fedt ved at regulere og justere lidt på ens spisevaner. Hvis man vil spise sundt er det af den grund vigtigt at have fokus på fedtindholdet i de føde- og drikkevarer man indtaget.

Sukker og kulhydrater er også ting man bør sørge for ikke at få for meget af hvis man vil spise sundt. Dog er kulhydrater og fedt stadig en vigtig del af kosten, og man bør derfor ikke undgå dem, men blot nedjustere indtaget af dem til et mere normalt niveau. En sund kost består af drikke- og fødevarer der tilsammen giver kroppen de stoffer og den mængde energi den skal bruge for at kunne fungere optimalt. Noget mange også har fokus på når de forsøger at få en sundere kost er e-numre.

Hvad er e-numre?

For en stor del af befolkningen virker e-numre umiddelbart som et abstrakt begreb, og det er af den grund ikke alle der helt er klar over hvad e-numre er i det hele taget. Man kan populært gå ud fra at e-numre i princippet er det samme som tilsætningsstoffer. E-numre er nogle specifikke kodenavne for forskellige tilsætningsstoffer der bruges i føde- og drikkevarer.

Selve e-nummeret er altså blot et andet navn for et kemisk stof der er tilsat produktet, enten for smagens, udseendets eller holdbarhedens skyld. For eksempel er e-nummeret E-140 et andet navn for stoffet klorofyl, som er det stof langt de fleste planter får deres grønne farve fra. Grunden til at e-numre hedder som de gør, er at de alle starter med bogstavet ”E”. E’et betyder at de pågældende stoffer er godkendt overalt i Europa, på grund af adskillige eksperimenter og undersøgelser der har vist at stofferne ikke udgør nogen sundhedsrisici.

E-numre har før i tiden været svære at finde rundt i

Det kan til tider være svært at finde rundt i hvad de forskellige e-numre står for, og hvad de forskellige stoffer helt præcist er. Dette er et problem mange har, men heldigvis er der nu en løsning. Det er nu muligt at finde en hjemmeside på nettet der har en liste og en oversigt over stort set alle e-numre. Af denne oversigt fremgår både selve e-nummeret og hvad det står for.

Derudover er e-numrene inddelt i forskellige kategorier, så det er nemmere at overskue hvilket formål de forskellige tilsætningsstoffer tjener. Nogle gange tilsætter producenterne konserveringsmidler for at forøge holdbarheden på fødevarerne, nogle gange bruges der søde- eller farvestoffer til at ændre smagen eller udseendet og nogle gange anvendes der emulgatorer og andre lignende stoffer for at ændre på konsistensen af fødevarerne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *